Tiszakécskei Egészségfejlesztési Iroda

“Tiszakécskei Egészségfejlesztési Iroda
Kedvezményezett : Egyesített Szociális Intézmény és Egészségügyi Központ
Projekt címe : “Egészségfejlesztési Iroda kialakítása Tiszakécskén”
Szerződött támogatás összege: 84,427,754 millió forint vissza nem térítendő támogatás
Cél: A járás területén egészségfejlesztési , betegségmegelőzési programok megvalósítása, egészségtudatos életmód formálása, életmódváltó programok indítása.
A projekt azonosítószáma: EFOP-1.8.19-17-2017-00018

Címünk: 6060 Tiszakécske, Kossuth Lajos utca 70.
Telefonszám: 76/542-061

http://www.tiszakecske.hu/

2024

Az egészségfejlesztési irodák egészségkommunikációs alapfeladata  “Az egészség, mint érték és élmény!” szemlélet népszerűsítése, és ismertté tétele. A Sellyei EFI vállalta magára azt a nemes feladatot, hogy egy országos EFI kampány videót készít, amelyben a többi EFI is részt vett, ez egy rövid videó, amelyben az EFI-s kollégákról, kliensekről, egészségfejlesztési tevékenységeinkről vannak mozzanatok megörökítve.

https://drive.google.com/file/d/15izc9gY-YJhol2ODJ9xSOZZk3noZevf4/view?
https://www.bensound.com/free-music-for-videos

2023

 

 

 
2022

Dohányzásról való leszokás támogatása kérdőív:

https://docs.google.com/forms/d/126aqPDgCTudYO5DBOnWMzuftdb0G4_4WZiF3SEw_FHI/edit?ts=63b56c38
Nagyításért kattintson a képre!

SZŰRÉSEK délutánja 2022.06.09.plakát

Testi-lelki fejlődés szakaszai kisgyermekeknél 0-3 éves korig:

„HANGOLÓDJ AZ ANYASÁGRA” címmel ingyenes előadás lesz a Tiszakécskei Egészségfejlesztési Irodában:
Liza mother coach szülői készségek 2022.03.11.

A szabadidő hasznos eltöltése,mentális kikapcsolódás:
2. Székely Krisztina pontozás EMMIs

Ingyenes sportág választó:

Véradás Tiszakécskén:

Székely Krisztina pontozás

Meghívó EFI estre Liza2


E F I E S T 2021.09.22.

 

 

 

 

 

VÉRADÁS LESZ TISZAKÉCSKÉN!

Helyszín: Tiszakécske, Kossuth L. u. 70. Egészségfejlesztési Iroda (a Bácsvíz mellett)

Időpontok: 2021. 04.20. kedd 13-17 h és 04.21. szerda 9-13 h
további részletek a dokumentumban elérhetőek:
MEGHÍVÓ véradásra 2021.


Mozgásszervi terápia:
Mozgásszervi-terápia (1)

MEGHÍVÓ- A TISZAKÉCSKEI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI IRODA

2021.02.04-től minden héten csütörtökön 13-16 óráig a
járványhelyzetre tekintettel egyéni konzultációt tart.
A konzultációt vezeti Dr. Pálinkás Julianna:
TISZTELT LAKOSSÁG2Nyereményjáték felhívás:


A járvány idején megváltozott az életünk.

Szeretteink, embertársaink és saját magunk védelme érdekében sokat tartózkodunk otthonunkban, a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél kevesebbet kimozdulni.

Vegyük komolyan az óvintézkedéseket, a legfontosabb a vírus terjedésének megállítása, az érintkezés elkerülése másokkal, amihez gyakran saját kényelmünket, igényeinket is félre kell tennünk.

A bezártság, az önkéntes karantén, a kevés testmozgás, negatív hatással lehet az egyének testi-lelki egészségére, jólétére és életminőségére.

Nehéz időszakban vagyunk, amely mentálisan és gazdaságilag is megterhel minket, de ki-ki megtalálhatja benne a saját örömét – legyen az, az együtt töltött idő a szeretteinkkel, önfejlesztés, nagytakarítás, lakás felújítás, sütés-főzés, egy új hobbi, kicsit nagyobb odafigyelés magunkra.

Táplálkozás:

Járványos időszakon kívüli időben is javasolt és célszerű hogy minden esetben az egészségi állapotnak megfelelő, egészséges ételt fogyasszunk. Nincs ez máshogy a jelenlegi helyzetben sem, sőt. Most még nagyobb hangsúlyt kell fektetnie mindenkinek arra, hogy az étkezések változatosak, zöldségben, gyümölcsben gazdagok legyenek, mely hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez. Fontos érdeke mindannyiunknak, hogy minél kevesebb beteg legyen és a betegek minél könnyebben és gyorsabban vészeljék át a fertőzést. Ennek elérésében nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozás és a testmozgás.

Az otthoni ételkészítés során érdemes előnyben részesíteni, akár a helyi termelői piacokon is beszerezhető friss zöldségeket, gyümölcsöket, melyek azon felül, hogy egészségesek, megbízhatóak, biztonságosak, vásárlásukkal a helyi termelőket támogatjuk. Javasolt továbbá külön figyelmet fordítani a gyermekekre, akiknek energiaigénye az otthon töltött időszakban kevesebb lehet, mint általában. Ezért az ő esetükben különösképpen figyeljünk a változatosságra, valamint az energia szükségletre. Az édességet, a túlsózott ételek fogyasztását az otthoni ételkészítés során is kerüljük, vegyünk példákat, recepteket az interneten megtalálható közétkeztetési cégektől. Akinek van lehetősége, a helyi közétkeztetéstől is vásárolhat otthonra ételt, így az életkornak megfelelő mennyiségű és jó minőségű ételt adhatunk a gyermekeknek.

Az idősek étkezési ajánlását az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a  https://ogyei.gov.hu/uj_idoseknek_szolo_taplalkozasi_ajanlassal_segiti_az_ogyei_az_egeszseg_megorzeset linken tette közzé, mely segítséget nyújthat a 60 év felettiek étkezésében.

Kerüljük a nassolást. Előfordul, hogy néhányan az evésben találnak örömforrást a négy fal között, vagy unatkoznak, és közben nassolnak. Próbáljuk figyelmünket másra terelni az evésről. Készítsünk napirendet, amelyben kijelölhetjük az étkezések pontos idejét és számát. Naponta ötször étkezzünk. Ne tartsunk otthon egészségtelen chipseket, ropikat, kekszeket, helyettük válasszunk gyümölcsöket, zöldségeket. Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, erre legjobb megoldás a csapvíz.

További vásárlási és étkezési tanácsok találhatóak az OGYÉI honlapján a https://ogyei.gov.hu/vasarlasi_es_etkezesi_tanacsok_jarvany_idejere___20200318/ linken.

Fontos a testmozgás is.

Az edzőtermeket egyáltalán nem ajánlott látogatni, a lakáson belül is vannak alternatívák, ilyenek az interneten elérhető edzések, táncórák, jógagyakorlatok, illetve szobakerékpár és egyéb fitness gépek használata. A testmozgás megkezdése előtt mindenképpen melegítsünk be és ne feledkezzünk meg a mozgás utáni nyújtógyakorlatokról sem. Amíg végezzük a testmozgást, tárjuk szélesre az ablakokat, hogy jóleső friss tavaszi levegőt szívjunk a gyakorlatok közben. Fontos a megfelelő folyadékpótlás biztosítása a testmozgás során. Ha nincs tapasztalata ezeknek a gyakorlatoknak az elvégzésében, legyen óvatos és legyen tudatában saját korlátainak.

A bezártság által okozott stressz árt a mentális egészségnek. Számos tanulmány kimutatta, hogy a testmozgás erősítheti az immunrendszert.

Az idősebb korosztály a napi egészségügyi sétát most inkább kerülje. Szerencsések azok, akik kertes házban élnek, így a kertészkedéssel, háztáji munkával, kinti mozgással javíthatnak a rossz közérzetükön.

A túl sok és túl kevés testmozgás sem jó, a megfelelő arány megtalálása most is kulcsfontosságú.

Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy az influenzavírussal való megfertőződés esetén az enyhe vagy mérsékelt testmozgás javíthatja a gyógyulási esélyeket, miközben az ennél nagyobb mennyiségű sport inkább káros hatásokkal jár, a túlzott testmozgás bizonyos esetekben érzékenyebbé teheti a testünket a támadásokkal szemben, különösen igaz ez a légzőszervet támadó vírusfertőzésekre.

Az enyhe és közepes mértékű testmozgás, tehát a heti körülbelül három alkalom, csökkentette az elhalálozás kockázatát az 1998-as hongkongi influenzajárvány során– mutatott rá Tamara Hew-Butler, a Wayne State University sporttudományi professzora.

A WHO ajánlásai szerint:

– Végezzen enyhe vagy közepes intenzitású edzést (20-45 perc), hetente háromszor!

150 perc mérsékelt intenzitású vagy 75 perces erőteljes fizikai aktivitást javasolnak hetente, vagy ezek kombinációját.

– Csökkentse ülés idejét, ha csak lehetséges, álljon fel. Ideális esetben, az ülést, fekvést legalább 30 percenként szakítsa meg. Fontolja meg hogy egy magas asztal használatával, vagy egy halom könyv, vagy más anyag egymásra helyezésével állva is dolgozzon!

– Próbálja fenntartani a már megszerzett erőnlétet a karantén időszakában!

– Kerülje a fizikai érintkezéseket edzés közben is!

– Használat után mossa le és fertőtlenítse az eszközeit!

– Aludjon jól és étkezzen megfelelően, hogy erősítse az immunrendszerét!

– Legyen optimista!

– Ne vigye túlzásba az edzést, kerülje a kimerültséget, ami növeli a fertőzés kockázatát!

– Hanyagolja a testmozgást, ha influenza-szerű tünetei vannak!

 Lelkileg:

A koronavírus számos szorongást előidézhet bennünk. Ahhoz, hogy a járvány körül kialakuló mentális megterhelést is kezelni tudjuk, fontos a pszichológiai immunrendszerünk megerősítése, megküzdési stratégiáink aktivizálása. 

Rendkívül fontos a társas kapcsolatok fenntartása: lényeges, hogy ilyenkor is meg tudjuk osztani érzéseinket, aggodalmainkat olyanokkal, akik támogatnak ebben a helyzetben, illetve tudjunk szociális életet élni, ezért legyünk nyitottak a modern kommunikáció lehetőségeire (szervezhetünk például videócsetet vagy online közös játékot a barátainkkal). A közösségi médián, különböző alkalmazásokon keresztül is tarthatjuk a kapcsolatot másokkal, a lényeg, hogy ne szigetelődjünk el karantén esetén sem!


Koronavírus – hivatalos és hiteles tájékoztatás

  • A magyar kormány operatív törzsethozott létre az új koronavírus elleni küzdelem érdekében.
  • Az operatív törzs honlapján hiteles és naprakész információk találhatók a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről panaszok esetén: https://koronavirus.gov.hu
  • Az operatív törzs jelen van a Facebookon is: „Koronavírus tájékoztató oldal” néven: https://facebook.com/102141028062794
  • Kérdések feltehetők a nap 24 órájában működő ügyeleti központnak telefonon, a 06 80 277 455 és a06 80 277 456 ingyenesen hívható számokon, illetve
  • írásban a következő e-mail címen: koronavirus@bm.gov.hu
  • Nemzeti Népegészségügyi Központ(NNK) az országos tiszti főorvos vezetésével részt vesz az operatív törzs munkájában.
  • Az NNK tájékoztató oldalt működtet: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus, valamint
  • „Tisztiorvos” néven jelen van a Facebookon is: https://facebook.com/214579338566491
  • Koronavírussal kapcsolatos aktuális utazási tanácsokaz egyes országokra vonatkozóan elérhetők a Konzuli Tájékoztatás oldalon: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus

Üdvözlettel:

NNK NSEFProgramjaink: 

Jelenlegi programok településenként:

TISZAKÉCSKE:
Életmódváltó – táplálkozási klub
Életmódváltó – szenvedélybeteg klub
Életmódváltó – cukorbeteg klub
Életmódváltó – szív-,és érrendszeri klub
Nordic walking, Foci, Aerobic, Gerinctorna, Jóga
Köznevelési intézmények egészségfejlesztési tevékenységének támogatása,megvalósításban való
részvétel, munkahelyi egészségfejlesztés támogatása
Demencia – café – Önsegítő csoport
Alapfokú újraélesztés oktatása
Falunapokon való részvétel, szűrések, állapotfelmérés, rizikóbecslés, rövid intervenciók
Nyugdíjas klubok , idősebb korosztályra irányuló közösségi egészségfejlesztési tevékenységek szakmai támogatása, megvalósításban való részvétel
Falunapon való részvétel,szűrések, állapotfelmérések, rövid intervenciók
LAKITELEK: 
Gymstick,Gerinctorna,Aerobic
Köznevelési egészségfejlesztési tevékenységének támogatása, megvalósításban való részvétel
Falunapokon való részvétel,szűrések, állapotfelmérések, rövid intervenciók
Nyugdíjas klubok , idősebb korosztályra irányuló közösségi egészségfejlesztési tevékenységek szakmai  támogatása, megvalósításban való részvétel
TISZAALPÁR:  
Gerinctorna
Köznevelési intézmények egészségfejlesztési tevékenységének támogatása, megvalósításban való részvétel
Falunapon való részvétel,szűrések, állapotfelmérések, rövid intervenciók
SZENTKIRÁLY: 
Nyugdíjas klubok , idősebb korosztályra irányuló közösségi egészségfejlesztési tevékenységek szakmai támogatása, megvalósításban való részvétel
Falunapon való részvétel,szűrések, állapotfelmérések, rövid intervenciók
Köznevelési intézmények egészségfejlesztési tevékenységének támogatása, megvalósításban való részvétel
TISZAUG: 
Falunapon való részvétel,szűrések, állapotfelmérések, rövid intervenciók

Klubjaink helyben :
-sziv-,és érrendszeri klub,
-cukorbeteg klub
-szenvedélybeteg klub
-életkészség tréning
-életmódváltó klub
-Alzheimer-café
-szülőklub – hamarosan
A klubok pontos időpontjairól és helyszíneiről plakát formában tájékoztatjuk a lakosságot.
Iskolai egészségfejlesztést támogató programjaink:
-egészséges táplálkozást népszerűsítő iskolai programok,
-rendszeres testmozgást népszerűsítő iskolai programok,
-dohányzás megelőzés ált.isk. 7-8. osztályai számára
-drogmegelőzés ált. isk. 5-8. osztályai számára
Munkahelyi egészségfejlesztés:
-állapotfelmérések, kockázatelemzések,lelki egészségfejlesztés
Munkatársaink: 
Zombor Zoltánné – szakmai vezető(EFI), intézményvezető(ESZI és EÜ központ)
Dr. Pálinkás Julianna – irodavezető, aneszteziológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos
Nagy Zsuzsanna – szociális munkás. EFI-munkatárs,
Juhász Dóra – pszichológus, sportedző, EFI – munkatárs
Varga Eszter – mentálhigiénés EFI – munkatárs, táplálkozási szakértő, sportoktató
Jánosiné Fodor Mariann –  ápolónő,EFI-munkatárs

Pákozdi Krisztina – sportedző, EFI – munkatárs


programok:

 

Ingyenes SMR henger használati oktatás

Bemutatkozás:
Bemutatkozás