Életmódot váltasz? Elmondjuk, hogyan maradj motivált:

Az elhatározás már megvan, csak az akarat kevés? Elárulunk néhány trükköt, amivel megőrizheted az elszántságod és teljesülhet végre az álmod. Elérheted a vágyott testalkatot, vagy visszaszerezheted az egészséged, ha nem adod fel. Mindezt hogy csináld? Íme 8 tipp:

1., Ne vegyél új ruhákat!

Ha éppen meg vagy hízva, és tenni szeretnél ellene, akkor ne kényeztesd magad új, nagyobb méretű, kényelmes ruhákkal, hanem hord azokat, amelyek már szorítanak itt-ott, így a kényelmetlenség érzése miatt folyamatos lesz a késztetés arra, hogy odafigyelj a táplálkozásra.

2., Ne vásárolj felesleges ételeket

Az életmódváltás az elhatározáson túl, a bevásárlással kezdődik. Ha nincs otthon csábító, de hizlaló étel, akkor könnyebb ellenállni. Természetesen, a szülők nehezített pályán mozognak ezen a téren is, de egy kis extra önuralom és ebből sem lehet gond. Továbbá, amit lehet a gyerekeknek is készítsük el a megfelelő alapanyagok felhasználásával.

3., Lásd magad előtt a célt!

Ha tudod, hogy mennyit szeretnél fogyni, akkor készíts egy centit. Például, ha 10 kiló leadása a cél, akkor 1-től 10-ig szerepeljenek a számok. Minden egyes kiló eltűnésekor, lenyisszantunk egyet a centiből. Nagyon jó érzés lesz látni a fejlődést ezen a módon is.

4., Fokozd a hatékonyságot fotók segítségével

Van, aki attól lesz motivált, ha a kedvenc szuper modellje vagy énekesnője fotóját nézi, mert az a célja, hogy rá hasonlítson. Vannak azonban olyanok is, akiknek az ad erőt, ha egy olyan képet látnak sűrűn, ahogyan nem szeretnének kinézni, de a jelenlegi életmódjukkal éppen jó úton járnak, hogy elérjék ezt a negatív változást. Mindegy melyik, amitől tartod az új életmódot, váltsd hasznodra.

5., Legyen partnered

Ne csináld egyedül! Vond be a házastársad, a barátnőd, az anyukád, vagy bárkit, akivel jó hatással vagytok egymásra. Ez a fajta egyezség folyamatos motivációt nyújt majd. Persze csak akkor, ha szigorúak maradtok magatokkal és egymással is.

6., Jutalmazd magad!

Tűzz ki mérföldköveket és ha eléred, jutalmazd meg magad. Ha 30 kiló leadása a cél, amikor már 10 kilóval kevesebbet mutat a mérleg, vagy feljön az egy számmal kisebb nadrág, akkor jöhet egy kis kényeztetés. Egy régóta vágyott wellness, egy színház, egy új könyv.

7., Légy mindig büszke magadra

Van, amikor nehezebben megy. Van, amikor nem mozdul a mérleg nyelve semerre és belefáradunk az egészbe. Na ekkor kell nagyon nagy levegőt venni és előhúzni a maradék kitartásunkat és folytatni tovább. Az eredmény nem fog elmaradni.

8., Elegendő alvás

Nem lehet eleget elmondani, hogy az alvás nem csak az egész szervezetünk számára rendkívül fontos, de az életmódváltásunk kiemelkedő szerepű segítője is. Aki kipihent nem kíván nagy mennyiségű ételt, hogy pótolja az alváshiányból eredő kalóriaigényt.

Ez az írás is az EFOP-1.5.3-16-2017-00071 – „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben a Tiszakécskei járásban” projekt keretein belül készült. További érdekes tartalmakért a témában megtalálhatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalon.


Kevés alvás = sikertelen életmódváltás

Sokszor mondják, hogy az alvás szépít. Ez így van, de tegyük hozzá, hogy nem pontosan a szó szoros értelmében, de fogyaszt is.

Kisgyermek korban a szülők még óriási hangsúlyt fektetnek a napi rutinra. Főként arra, hogy mikor egyen és mikor és főleg mennyit aldujon a baba.

Sajnos, ezeket a rutinokat a felnőtt korra teljesen elveszítjük és a napi teendőink befolyásolják mit mikor csinálunk és sokszor azt is, hogy mennyit vagy milyen minőségben alszunk.

Pedig a szervezetnek sokkal egyszerűbb, ha kap egy rutint – mint a babák – hogy nagyjából mikor ébredünk, mikor fogunk a napfolyamán étkezni, mikor járunk sportolni és persze arra is van valami állandóság, hogy mikor alszunk el. Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon nehéz a mai rohanó világban mindenre odafigyelni. Ha mindenre nem is tudunk, akkor legalább a pihenésünk kapcsán tegyünk rendet.

1., Ne együnk lefekvés előtt közvetlenül – ha ezt nem tartjuk be, a szervezetünk kénytelen az emésztésre koncentrálni, így nyugtalan alvás lesz a jutalmunk

2., A vacsoránkat legkésőbb másfél órával azelőtt fogyasszuk el, hogy lefeküdnénk a tévé elé vagy elkezdenénk az esti olvasásunkat. Így mivel még aktívan tevékenykedünk, ethetjük az elfogyasztott kalóriák egy részét.

3., Iktassunk ki minden zajt és – ha zavar fényt – is, ha szükséges hallgassunk meditációs zenéket a könnyebb, nyugodtabb alvás érdekében.

4., Mindig vacsorázzunk, de már csak könnyű ételeket fogyasszunk, és kisebb mennyiségben.

Miért fontos mindez?

Aki nem tudja kipihenni magát éjszaka, az bizonyítottan többet fog enni másnap, hiszen az alvással nem pótolt energiát a szervezet kalóriából szeretné kinyerni.

Ha éjszaka keveset alszunk, akkor a szervezetben nem képesek lezajlani bizonyos anyagcsere folyamatok, így nem tudunk méregteleníteni. Ennek eredménye a puffadás és a rosszközérzet.

Mikor csináljuk jól?

Tegyünk próbát!

Feküdjünk le későn egy nehéz étellel a gyomrunkban és keljünk korán másnap. Nézzük meg az arcunkat és jegyezzük meg, akár készítsünk fotót.

Következő nap tartsuk be a fent leírtakat és nézzük meg ismét ébredés után az arcunkat.

Látni fogjuk a különbséget!

Írásaink az EFOP-1.5.3-16-2017-00071 – „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben a Tiszakécskei járásban” projekt keretein belül készülnek, amelyek követésével kihozhatod magadból a maximumot.

További érdekes írások olvashatóak a témában a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalon.


A legjobb ajándék ötletek diétázóknak

Sokat gondolkozol azon, hogy mégis mit tegyél a fa alá? Ha olyan személyt ajándékozol, aki életmódváltáson töri a fejét vagy már bele is kezdett, nincs nehéz dolgod!

Íme a legjobb ötletek:

1., Okos mérleg

Nem csak a a testsúlyt mutatja, hanem például a testzsír százalékot is, ami az egyik legfontosabb tényező, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy ideális-e a súlyunk és ezen belül a testünk összetétele. Mindezeken túl még sok-sok adattal szolgál és applikációval is össze tudjuk hangolni.

2., Konyhai mérleg

Persze legyen digitális és gramm pontos. Ezzel, aki méri, hogy miből mennyit ehet, nagyon nagy segítséget adunk.

3., Edzőruházat

Ha az illető edzőterembe is jár nagyon könnyű dolgunk van. Egy új sporttáska vagy edzőcipő, esetleg egy felső vagy egy nadrág biztosan hasznos ajándék lesz.

4., Könyv

Egy olyan könyv nagyon hasznos lehet, ami azt a témát dolgozza fel, amely érinti. Például egy inzulin problémákkal küszködő rokon, örömmel fogad egy ilyen témájú szakácskönyvet.

 

5., Pulzusmérős óra

Ha valaki sportol, szereti tudni, hogy pontosan hány kalóriát égetett el. Ha fut vagy kerékpározik, akkor mekkora a táv, amit megtett. Ha még nincs, akkor tökéletes ajándék egy ilyen karóra.

6., Zene lejátszó

Sokan csak zenével szeretnek futni. Nekik tökéletes ajándék egy zenelejátszó vagy egy kábelnélküli fülhallgató, amellyel nehézségek nélkül lehet a telefonról zenét hallgatni.

Írásaink az EFOP-1.5.3-16-2017-00071 – „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben a Tiszakécskei járásban” projekt keretein belül készülnek, amelyek követésével kihozhatod magadból a maximumot.

További érdekes írások olvashatóak a témában a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalon.


Futni jó! Miért is? 8 ok, hogy Te is rászokj!

Aki régóta gondolkozik azon, hogy el kellene kezdenie futni, annak szolgálunk most motiváló tényekkel a futásról. Most még időben vagyunk elkezdeni, mert bár hiába közeledik az év vége, mégis kedvező az időjárás a futás elkezdéséhez, így akár folyamatosan futhatunk kihagyás nélkül, hiszen lehetőségünk van az időjárással hűlni.

 1. Fiatalít

Sok forrásból lehet olvasni, hogy tudományos kutatások szerint a fiatalság forrása nem nem más, mint a futás! Mivel eléggé összetett mozgásforma, így nem csak szépen formálhatjuk vele az alakunkat, de fiatalon is tarthatjuk a testünket.

 1. Kikapcsol

Természetesen, nem azon edzések alkalmával, amikor még alig kapunk levegőt és nagyjából megküzdünk minden megtett méterért, hanem amikor ezen a fázison átestünk. Akkor a futás egy testedzéssel egybekötött, aktív kikapcsolódás lesz, amikor átgondolhatjuk a napi dolgainkat, meghallgathatunk egy érdekes podcast-ot, esetleg nyelvet tanulhatunk.

 1. Stressz mentesít

Miközben futunk kiadjuk magunkból a napi felgyülemlett stresszt, amely jót tesz az egészségünknek is.

 1. Mentális frissességet biztosít

Egy amerikai tanulmány szerint, azok a nők, akik fiatalkorukban gyakran sportoltak és futottak, kisebb valószínűséggel szenvednek a későbbiekben demenciától.

 1. Jobb alvás

A fentieket elolvasva nem véletlen, hogy az alvás minőségén is javít a futás. Mivel kiadjuk a stresszt és feldolgozzuk a napi konfliktusainkat is, ezért ez az agyi tevékenység nem korlátozódik arra az időre, amikor nyugodtan fekszünk az ágyban. Mivel már átrágtuk magunkat ezeken a dolgokon, így könnyebben alszunk el.

 1. Erős immunrendszer

Futhatunk a szabadban vagy edzőteremben is – főleg, aki nem bírja a hideget, annak ajánlott a hűvös idő beköszöntével edzőteremben folytatni a futást – ugyanis kimutatták, hogy napi egy órás testmozgással 20%-kal csökkenthetjük a felső légúti megbetegedések előfordulását.

 1. Fogyaszt

A futással átlagban óránként 500-700 kalóriát égethetünk el. Ez függ az életkortól, a tempótól, az edzettségtől és attól, hogy az edzést végző férfi vagy nő.

 1. Kitartásra tanít

Aki ezt a monoton mozgásformát bírja és időről-időre megy és teljesíti a távot, elmondhatja magáról, hogy vasakarata van. Ez az akarat pedig megmutatkozik az élet más területein is.

További érdekes írások olvashatóak a témában a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalon.


Glicin a filléres csodaszer – Te hallottál már róla?

A glicin egy cukornak kinéző fehér szemcsés por, amelynek az íze is hasonlít a cukoréhoz. Ez nem véletlen. A cukorral ellentétben viszont csak és kizárólag pozitív élettani hatásai vannak. Érdemes elolvasni írásunkat a glicinről, amely kollagénekből származó természetes aminosav.

Optimális vércukor

A glükóz (és így a szénhidrátok) vércukorszintet megemelő hatását jelentősen mérsékeli. Fokozza az inzulin hatékonyságát, azonban az inzulin szintet szinte egyáltalán nem emeli, ellenben a jótékony hatású glükagon szintjén igen, ami az inzulin „ellenlábasa”. Csökkenti az inzulin-rezisztencia esetén megfigyelhető magas vérzsír szintet is.

Bőr

 

A bőrünk jelentős mennyiségű kollagént tartalmaz, így glicint is. A kollagén peptidek ráncainkat csökkentő, bőrünk rugalmasságát növelő és hidratáló, bőrfiatalító hatása jól ismert és sokat kutatott. A kollagén pedig hatását nagyrészt a magas glicin tartalmának köszönheti. A kollagén, glicin, C-vitamin, szőlőhéj- és magkivonat valamint a bioflavonoidok remek kombináció lehet, ha bőrünk fiatalságára belsőleg gondolunk. Idegrendszer Kis mennyisége fokozza az éberséget és az agyi mikrokapillárisok keringését. Emellett depresszió, skizofrénia és OCD (kényszerbetegség) kezelésére is hatásos megoldás, a különböző kísérletek szerint.

Méregtelenítés

Ezzel kapcsolatban csak állatokon végzett kísérletek vannak, de ezen kutatások alapján a máj és vese funkcióját javítja, fokozza a glutation nevű, erős méregtelenítő és antioxidáns hatású anyag termelődését.

Alvás

Több kutatás is foglalkozott a glicin alvásra gyakorolt hatásával emberek esetén. A megállapítások közé tartozik, hogy a lefekvés előtt elfogyasztott glicin (3 gramm elszopogatva) javítja az alvás minőséget, gyorsítja az elalvást, valamint enyhíti a túl korai ébredést és kevesebb alvás esetén is kipihentebbek leszünk. (Hat óra alvás glicinnel sokszor jobb alvásminőséget eredményezett, mint nyolc óra alvás glicin nélkül.)

A glicin édesítőszernek is kiváló!

Nincs mellékíze, hőálló, a cukorral nagyjából megegyező édesítő hatása van. A polialkoholokkal (pl.: xilit/nyírfacukor, maltit, eritrit) szemben nem okoz bélrendszeri problémákat senkinél. Nem veri át a szervezetet, mert az édes íze mögött nem üres kalória van, ahogy a legtöbb édesítő esetében, hiszen a glicin fehérje és akként is kezeli szervezetünk. (Az édes íz cukorforrást jelent a szervezetnek és a glicinből szükség esetén a szervezet valóban képes cukrot előállítani, így nem okoz hypoglikémiát.) A túlzott vércukor emelkedést gátló hatása miatt pedig különösen jó – szénhidrátokat amúgy is nagy mennyiségben tartalmazó – sütik és hasonlók édesítésére, hiszen azok hirtelen vércukor növelő hatását kordában tartja.

Élethosszabbító hatás

Egérkísérletekben a csökkent kalóriabevitel – normál hasznos mikro/makro tápanyag bevitel mellett – hatásosan növeli az egerek életének hosszát. Ennek hatását már majmokon is igazolták és részben embereken is. (Természetesen élethosszig tartó kalóriamegvonásos kísérletet embereken etikai okokból nem lehet végezni, így csak pl. az ún. telomerek hosszának méréséből következtettek emberek esetében.) A kalóriamegvonásnál is hosszabb élethosszt (+40%) tudtak elérni egérkísérletekben, a metionin nevű aminosav bevitelének korlátozásával. Később hasonló eredményt értek el úgy is, ha az egerek táplálkozását nagy mennyiségű glicinnel egészítették ki. Ez azért van, mert a glicin korlátozza a táplálékból a metionin hasznosulását, így kiegyensúlyozza a fehérjékből felszívódó aminosav arányát a vérben. Emberek esetében még nem vizsgálták, de feltételezhetően szintén hatásos. Mivel a legtöbb ételben sok metionin található, ezért a gyakorlatban nehezen kivitelezhető a metionin csökkentett diéta. Azonban az étkezés után elfogyasztott glicin (pl. a glicinnel édesített desszert vagy ital) szimulálja a metionin csökkentett, élethosszabbító hatású diétát, hiszen a glicin korlátozza a metionin felszívódását.

Adagolása igen egyszerű: elalvás előtt langyos vízben oldjunk fel egy kávés kanálnyit és fogasszuk el!

Az írás elkészüléséhez a www.valtozzmeg.hu weboldal forrásként szolgált.

További érdekes írások olvashatóak a témában a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalon.


7 tipp, amellyel egyszerűen léphetsz be az egészséges életmód kapuján

Sokszor csak apró dolgokon kell változtatni, és máris dinamikusabban indul a reggel, vagy végre feljön a régóta a szekrény mélyére hajított nadrág.
Íme néhány tipp, amelyek betartásával könnyedén megszabadulhatunk a méreganyagoktól és eggyel bentebb is vehetjük a nadrágszíjat.

 1. Fogyassz több folyadékot!

Miért?
Az emberek többsége elfelejt inni és emiatt a szervezet éhségérzettel jelez. Azaz, sokszor elég lenne inni egy pohár vizet és elszállna az ételek utáni sóvárgás. Legyen mindig kéznél egy pohár vagy egy üveg víz, és amikor jelentkezik az éhségérzet, de még nem jött el az evés ideje kortyolgassunk!  Ezzel máris több kariát is megspórolhatunk, továbbá a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása méregtelenítésre is sarkallja a szervezetet. Fontos, hogy a cukros üdítőktől ne várjunk csodát! Azoktól maximum hízni fogunk és a fogaknak sem tesznek jót.

 1. Gyakori fogmosás

Ha az étkezések után mindig fogat mosunk, akkor a szervezetünk megszokja, hogy vége az étkezésnek, igy nem igényli a további evést. Nem marad a szájban az étel íze, így nem vágyakozunk már rá. Akkor is jó trükk a fogmosás, ha még nincs itt a következő evés ideje, de már jelez a szervezet. Ezzel a módszerrel nem csak a felesleges kalóriáktól kíméljük meg magunkat, de a fogainknak is kedvez a gyakrabb ápolás.

 1. Stop nassolás

Aki evések között még eszik,  – pláne édességet –  az plusz felesleges, üres kalóriákat visz be a szervezetébe, amely egyenes és igen gyors út az elhízáshoz. Ha abbamarad a nassolás, kevesebbet fog mutatni a mérleg nyelve és jobban fogunk mutatni a ruháinkban is.

 1. Válts egészségesre

Cseréld le a sima cukrot eritritre vagy nyírfacukorra. A fehér lisztes kenyér helyett, vásárolj vagy készíts teljes kiőrlésű kenyeret. A margarint érdemes lecserélni vajra. A csoki helyett pedig fogyasszunk gyümölcsöt vagy aszalványokat és magvakat.

 1. Időzítés

Ha mindenképpen elfogyasztanál egy finom, de hizlaló ételt, akkor trükközz az időzítéssel! Jobb, ha reggelire vagy ebédre eszed meg a kalóriabombát, mert akkor még jó eséllyel, akár le is mozoghatod.

Viszont, aki vacsorára tömi meg a hasát, biztos lehet benne, hogy az egész felesleges kalória lerakódik, továbbá az alvás is nyugtalan lesz.

 1. Ne edd meg a gyerek maradékát!

Az étel drága és nagyon rossz kidobni – ezzel nem vitatkozunk.  Legtöbbször anyukákkal fordul elő, hogy a gyermeke maradékát megeszi, mert nincs szíve kidobni. Legyen inkább az a mód, hogy szedjünk a gyereknek kisebb adagot. Ha mégis megmarad az étel, akkor vagy egyszerűen tegyük el későbbre, vagy adjuk az ételt a házi kedvencünknek.

 1. Ne együnk este 19 óra után

Sokaknak beválik az a módszer, ha este 18 óra után már nem eszik semmit. Talán úgy lehetne ezt teljesen személyre szabni, hogy ne együnk már 2 órával azelőtt, hogy eljön az esti lenyugvás, a tévézés, olvasás, majd az alvás ideje. Így a gyomorban lesz étel, de nem azon fog fáradozni egész éjjel, hogy egy komplett menüvel megbirkózzon.

Ennek a 7 tippnek a betartása nem is olyan nehéz, igaz? Mégis sokat tehetünk magunkért és a családunkért a betartásukkal!

Az egészséges életmódra ösztönző cikkek megjelenése az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportegyesülete (EMMI SE) az EFOP-1.5.3-16-2017-00071 – „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben a Tiszakécskei járásban” projekt keretében valósulnak meg. További egészséges életmóddal kapcsolatos írásokért és programokért klikkelj a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra.

Sok sikert!


Legyen kedvencünk a brokkoli!

A gyerekek általában nem bírják a színét, a felnőttek nem mindig kedvelik az ízét. Pedig a brokkoli egy olyan zöldség, amelyet nagyon könnyű feldolgozni, szuper egészséges és nem is hizlal. Most megpróbálunk javítani a népszerűségén.

Nézzük a jó tulajdonságait:
Könnyen megtisztítható és feldolgozható. Köretnek az elkészítése egészen egyszerű, csak tegyük sós vízbe és főzzük addig, ameddig meg nem puhul.
Tehetjük sütőbe is a már megfőtt brokkoli rózsákat és egy kis natúr joghurttal és reszelt sajttal összesütve igazi nyalánkságot kapunk.
A brokkoliban rengeteg rostanyag és vitamin található, amelyek hatékonyan léphetnek fel a daganatos betegségek elleni harcban. C-vitamin tartalma is igen magas, így az immunrendszerre is kedvezően hat.
Segít a plusz kilók elleni harcban is, hiszen tápláló, de értékes tápanyag, amelynek alig van kalóriatartalma. Vacsorára natúr hússal tökéletes választás, amennyiben súlycsökkentés a cél.

Brokkolikrémleves recept:
Hozzávalók:

 

 • 1 fej brokkoli
 • 1 darab közepes hagyma
 • 1 darab (édes) burgonya
 • 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
 • 2 darab erőleves vagy húsleves kocka
 • só, olaj, bors

A hagymát apróra kockázzuk és megpirítjuk az olajon. Közben a brokkolit megszabadítjuk a szárától és a rózsákat megtisztítjuk. A burgonyát is meghámozzuk, daraboljuk. Ha ez megvan, a brokkolit és a krumplit hozzáadjuk a hagymához, felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd ízesítjük sóval, borssal, a leves kockákkal, és ízlés szerint fokhagymával. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, majd botmixerrel vagy turmixgéppel krémesítjük.

Lusta verzió:
A hagymát és a burgonyát sem kockázzuk apróra, csak négybe vágjuk és a tisztított brokkoli rózsákkal és a fűszerekkel vízben egyszerűen összefőzzük, majd a leírtak alapján pürésítjük.
Édesburgonyát használjanak a cukorbetegek és azok, akik jobban kedvelik az édes ízeket, továbbá a gyerekeknek is vélhetően jobban esik majd így a leves.
Az egészséges életmódra ösztönző cikkek megjelenése az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportegyesülete (EMMI SE) az EFOP-1.5.3-16-2017-00071 – „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben a Tiszakécskei járásban” projekt keretében valósulnak meg. További érdekes írásokat és programokat találsz a www.sportelmenyekbacsba.hu weboldalon.

Jó étvágyat!


Rengeteg az elhízott kisgyerek. Mit tehetnek a szülők?

Ha nyitott szemmel járunk az utcán vagy, alaposan körbenéztünk nyáron a strandokon, akkor megdöbbenve tapasztalhattuk, hogy mennyi-mennyi az elhízott ember. Ennél sokkal elkeserítőbb, hogy már a gyermekek nagy százaléka is túlsúlyos.

A szülői felelősség: Nincs olyan, hogy egy kisgyerek hacsak ránéz valamire máris elhízik. Természetesen, vannak genetikai különbségek, amelyek nem csak a testsúlyban, de a magasságban és egyéb tényezőkben is megmutatkoznak, így akár két ikertestvér között is lehetnek eltérések. De mindenképpen fel kell figyelnünk arra a jelenségre, ha egy gyerek, ahogy mondani szokás: „Már a levegőtől is hízik.” Ebben az esetben két dolga van egy szülőnek:

1., Megnézni, hogy valóban kiegyensúlyozott-e a gyermek étkezése? Mozog-e eleget? Mennyi édességet, pizzát, tésztát, azaz hizlaló ételt fogyaszt? Szerepel-e az ételei között elég rost, zöldség, gyümölcs? Mennyi folyadékot fogyaszt? Nagyon fontos, hogy a folyadék jelentős része víz legyen, mert a cukros üdítők még jobban elősegítik a hízást.

Legkönnyebben egy étkezési naplóval lehet követni az elfogyasztott ételek minőségét és mennyiségét, így pontos képet kap anya és apa, hogy mit, mikor és mennyit evett a csemete. Néha meghökkentő a visszaolvasás.

 

2., Ha az étkezéssel semmi gond és a gyermek tényleg bármitől és a semmitől is hízik, akkor érdemes orvoshoz fordulni és megnézni, hogy mi állhat ennek a folyamatnak a hátterében. Nem kell megijedni! Vannak olyan eltérések, amelyeket akár egy diétával orvosolni lehet. Ettől a gyermek egészsége is és a közérzete is jobb lesz. Ne hanyagoljuk el ezt a kérdést.

Miért fontos ez?
Az első és legfontosabb dolog az egészség. Egy erősen elhízott gyermek szervezetének rengeteg kihívással kell megbirkóznia és sajnos, az alábbi betegségek előfordulása/kialakulása sem ritka:

 • cukorbetegség
 • asztma
 • májbetegség
 • magas vérnyomás
 • ízületi panaszok a magas terhelés következtében
 • a daganatos betegségek könnyebben alakulnak ki
 • szív-és érrendszeri problémák,

azaz már a kisgyermek, a szülők kicsi kincsének szervezete olyan feladatokkal kell megküzdjön, amelyek inkább jóval idősebb korban jellemzőek.

Ezt ugye senki nem szeretné, annak a kis emberkének, akit a legjobban szeret a világon?
Mit tehetünk?
Változtassunk életmódot és mutassunk példát! Kezdjen el az egész család odafigyelni az étkezésére. Szerepeljen több nyers zöldség és gyümölcs az otthoni menüben. A vacsora ideje legyen a lefekvés előtt 2 órával és ilyenkor már ne együnk hatalmas mennyiséget.

Igyunk vizet!
Egyszerűen ne vásároljunk otthonra cukros üdítőket, így kénytelen lesz a gyermek vízzel oltani a szomját és szépen lassan visszaszokni erre az italra.
Ne jutalmazzunk édességgel! Az édesség ne legyen tiltott gyümölcs, de tartsuk be a mennyiségi határokat. De szokjunk le arról, hogy ha a gyerek várakozni kényszerül, akkor csokikával tereljük el a figyelmét. Kirándulásra, színházba, moziba ne édességet, hanem gyümölcsöt vigyünk nassolni. Ha ez végképp nem megy, akkor készítsünk vagy vásároljunk teljes kiőrlésű nasit, és kínáljuk azzal az ifjoncot.

Mozogjunk!
Egy kis séta a közértbe vagy a játszótérre senkinek nem fog megártani. Sokszor maga a szülő szoktatja le a gyereket a mozgásról. Mert a gyermek egy ideig kéri, hogy bújócskázzon vagy focizzon vele, de a folyamatos elutasítás után, már nem szól többet. Inkább leül egy csokival a tablet elé.

Ne hagyjuk, hogy a fiunk, vagy a kislányunk szenvedjen az állandó túlsúlytól. Aki nem elhízott ezt úgy képzelheti el, hogy olyan érzés, mintha soha nem tehetné le az a 120-150 centis kis kölyök az 5-10 kilós iskolatáskát. Mintha azzal kellene futnia a testnevelés órán, azzal kellene jól éreznie magát a Báb színházban és azzal kellene éjjel kényelmesen aludnia. Sorolhatnánk. Ne felejtsük azt sem, hogy a gyerekek nyelve igen éles és nem mindig kíméletes. Ne tegyük ki annak, hogy csúfolják a súlya miatt.

Lehet, hogy a kezdet nehéz lesz, de ne adjuk fel! Egy egészségesebb és boldogabb gyermek lesz az eredménye a kitartásnak! Az egészséges életmódra ösztönző cikkek megjelenése az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportegyesülete (EMMI SE) az EFOP-1.5.3-16-2017-00071 – „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben a Tiszakécskei járásban” projekt keretében valósulnak meg. További érdekes írásokat és programokat találsz a www.sportelmenyekbacsba.hu weboldalon.

Sok sikert és jó egészséget!


Finom, egészséges és nem is hizlal! Íme, a szezon sztárja: a sütőtök

Szeptembertől egészen januárig csemegézhetünk ebből a finomságból. Használjuk is ki ezt az időszakot, hiszen a sütőtök nem csak ízletes, de rendkívül egészséges és a diétás étrend tökéletes kiegészítője. Írásunk végén megosztunk egy szuper receptet is, de előtte nézzük, hogy miért is érdemes beilleszteni az étrendünkbe ezt az ínyencséget.
A diétázók egyik részének legnagyobb problémája, hogy nagyon nehezen tudnak felhagyni az édességek fogyasztásával. A szülőknek pedig óriási fejtörés, hogy milyen egészséges ételt adhatnának a gyerkőcnek. Jó hír, hogy a sütőtök nagyszerű társ mindkét esetben. Édes ízének és állagának köszönhetően kiváló alapanyaga és ízesítője lehet muffinoknak, süteményeknek, püréknek és krémleveseknek. Ezeket a gyerekek is szívesen fogyasztják, pláne ha az elkészítésbe is bevonjuk őket.

A sütőtöknek rendkívül alacsony a kalória tartalma, míg a benne található rostok mennyisége magas. Ez azt jelenti, hogy nem hízunk tőle, viszont az emésztésünket karban tartja. Nem elhanyagolható, hogy ez a narancssárga zöldség jót tesz a bőrnek, hiszen véd a nap káros sugaraitól – amelyeknek nem csak nyáron vagyunk kitéve – továbbá feszesíti is azt. Mindez köszönhető a magas C-vitamin tartalmának, amely remek immunerősítő is. Így érdemes felvenni a sütőtököt rendszeresen az ősz végi, téli étrendünkbe, főleg ha szeretnénk elkerülni a náthát és egyéb megbetegedéseket.
A legegyszerűbb elkészítési módja az, amikor jó alaposan megtisztítjuk a sütőtök héját, majd cikkelyekre vágjuk. Aki nem szereti a tökmagot benne hagyni, tisztítsa meg tőle a húsos részt és tegye külön. Az így elkészült szeleteket helyezzük előmelegített, 180 fokos sütőbe és süssük addig, amíg a villa könnyedén végigfut a tökön. Természetesen, mézzel még édesebb csemegét varázsolhatunk, ezzel a gyerekek számára vonzóbbá téve az ételt. Vigyázzunk azonban, mert a cukorbetegek inzulinszintjét a méz erősen befolyásolja.

De mi legyen a tökmaggal? Ne dobjuk ki! Tisztítsuk meg a cérnaszerű tök szálaktól és tegyük egy beolajozott serpenyőbe, esetleg sütőpapíron sütőbe és pirítsuk meg. A tökmag jót tesz az idegrendszernek és a szívre is jótékony hatással van. Igaz, hogy kár lenne kidobni?

Kényeztessük magunkat!
Lágy sütőtökkrém leves recept:
Legközelebb, amikor vásárolni megyünk, szerezzük be az alábbi hozzávalókat: sütőtök, póréhagyma vagy hagyma, zöldségleves kocka, tisztított, pirított tökmag (nem kötelező)
Ha ezzel megvagyunk, a többi hozzávaló: – só, bors, olaj, esetleg méz – már valószínűleg otthon is rendelkezésre áll. Ha ezeket előkészítettük, vegyünk elő egy lábast, amiben az olajon vagy vajon megpirítjuk a hagymát. Amikor ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a kockákra szeletelt, nagyjából 1 kiló sütőtököt és forgassuk át.
Ezek után adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje és forraljuk fel. A forrásban lévő folyadékba dobjunk bele két darab zöldségleves kockát, majd főzzük addig, amíg a tök megpuhul. Ízesítsük sóval, borssal, esetleg mézzel ízlés szerint. Majd botmixerrel turmixoljuk az egészet krémessé. Tálalhatjuk is. Még finomabb, ha pörkölt és enyhén sós tökmagot szórunk a tetejére.
Ez egy nagyon egyszerű, rövid idő alatt elkészíthető egészséges recept.
Extra tipp:
Főzés előtt tegyük a sütőtököt megtisztítva, felszeletelve sütőbe (lásd fentebb), majd ebből az adagból vegyük ki a kilónyi adagot a leveshez. Ezen a módon az elkészült étel íze intenzívebb lesz. De ha kevesebb az időnk nyugodtan válasszuk a főzéssel készült receptet – abban sem fogunk csalódni.
Jó étvágyat!

Ez az írás az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportegyesülete (EMMI SE) az EFOP-1.5.3-16-2017-00071 – „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben a Tiszakécskei járásban” projekt keretében készült. További érdekes írások olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalon.


Élj egészségesen és játssz szuper nyereményért!
Unod már, hogy mindennap ugyanúgy telik, nincs akaraterőd a változtatásra? Évek óta szeretnél megújulni, de eddig sikertelen volt az összes próbálkozás? Gyere és próbáld meg velünk és akár nyerhetsz is! Keresd meg a Facebookon a Sportélmények oldalt és ott ugyanennek a cikknek a linkjét majd kommentelj! Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi az a cél, amit a jövőben el szeretnél érni az egészséges életmód kapcsán.

Ha nem vagy Facebook felhasználó, akkor is természetesen részt vehetsz a játékban, küldj nekünk e-mailt az info@sportelmenyek.hu e-mail címre és áruld el ott nekünk, hogy milyen célt tűztél ki magad elé.

 • Játékszabály:

A játék időtartama mostantól egészen 2019. október 20-án éjfélig tart. Sorsolás és a nyertesek kihirdetése: 2019. október 22-én 12 órakor a sportelmenyek.hu weboldalon és a Sportélmények Tiszakécskén Facebook oldalon.

 • Nyeremény:

Kisorsolunk összesen 25 ezer forint értékben vásárlási utalványt, az alábbiak szerint:

2 x 10 000 forint és 1 x 5 000 forint értékben.
Csatlakozz, játssz és nyerj! Sok sikert mindenkinek!


És Te egészségesen ettél ma?
Új életmódprogram indul, amelynek követésével kihozhatod magadból a maximumot

Összeszámoltad, mennyi olyan nap telt el haszontalanul életedben, amikor elhatároztad, hogy márpedig mától egészségesebben táplálkozol, de pár óra múlva vagy legkésőbb néhány nap múlva ismét csalódottan majszoltad a mogyorós csokit egy cukros kóla kíséretében?

Ha lenne ilyen adatunk önmagunkról vagy a környezetünkről, valószínűleg elképesztő és egyben lehangoló eredményt kapnánk. De ennek most végre vége, hiszen elindul programunk a Tiszakécskei járásban, ahol bízunk benne, hogy időről-időre egyre több érdeklődő és lelkes életmódváltó akad. Ez a program mindenkinek szól! Mindegy, hogy túlsúlyos vagy vékony, gyermek vagy nagyszülő, igyekszünk minden korosztályt bevonni és elcsábítani egy egészségesebb és jobb életminőség irányába.

Témáink között szerepelnek majd:

 • A térség legjellemzőbb betegségei és megoldást mutatunk arra, hogyan orvosolhatjuk vagy előzhetjük meg őket gyógyszerek nélkül.
 • Elmondjuk, miért nagyon fontos a szülői példa és hogyan hat a felnőttek táplálkozási szokása a gyermekekére.
 • Lebontjuk a falat a táplálék kiegészítők körül – nem csak a gyúrósoknak van rá szüksége.
 • Felhívjuk a figyelmet a rendszeres vitaminfogyasztás fontosságára.
 • Bemutatunk pár egyszerű trükköt, amivel könnyebb betartani az egészséges táplálkozást a mindennapokban.

Elérhető módon kínálunk jobb, egészségesebb életminőséget minden programba bekapcsolódónak. Célunk, hogy minél többen tartsanak velünk, ezért ennek elérése érdekében rendszeresen jelennek meg írásaink, kisvideóink, interjúink. Szervezünk workshopokat, továbbá a Tiszakécske televízióban és a helyi sajtóban is feltűnnek majd az egészséges táplálkozásra buzdító tartalmak. Hasznos ötleteket adunk a könnyed életmódváltoztatáshoz, feltöltünk szuper recepteket és beszélgetünk a térség példaképeivel, szakértőivel, vezetőivel.

Természetesen az ösztönzésből sem lesz hiány, sok-sok játékkal kedveskedünk majd azoknak, akik csatlakoznak programunkhoz.

Játék szuper nyereményért!

Az első játék hamarosan, pár napon belül indul szuper nyereményekért! Bár aki egészséges(ebb)en él már nyert, de azért, hogy ne maradjon el a motiváció sem, hamarosan játszunk! A részletekért kattints a sportelmenyekbacsban.hu weboldalra és kövesd a Sportélmények Tiszakécskén facebook oldalt is.

Csatlakozz, játssz, nyerj!


Sajtóközlemény_EFOP-1.5.3-16-2017-00071