Felhívás vendéglátóhelyek NTAK regisztrációjára vonatkozóan

,,A jelenleg hatályos jogszabályok alapján minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének – vagyis annak tulajdonosának vagy bérlőjének − regisztrálnia kell vendéglátó üzletét az NTAK-ba.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 4. mellékletében meghatározott vendéglátó üzlettípusok azok, ahol a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 30. pontja szerinti vendéglátás tevékenység folytatható. Az NTAK-ba csak a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott üzlettípus szerint lehet a vendéglátó üzletet regisztrálni.

A 2022. évi bevallás alapján a szolgáltatási helyenként (vendéglátó üzletenként) 100 millió forint feletti nettó árbevétellel rendelkező vendéglátó üzleteknek 2023. július 1-től kötelező az NTAK adatszolgáltatás. Azoknak a vendéglátó üzlet üzemeltetőknek, ahol szolgáltatási helyenként (vendéglátó üzletenként) a 2022. évi nettó árbevétel elérte a 12 millió forintot, de nem haladta meg a 100 millió forintot, 2024. január 1-től lesz kötelező adatot szolgáltatni az NTAK-ba. A 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára nem lesz kötelező az NTAK adatszolgáltatás.

További tájékoztatásért keresse fel az NTAK hivatalos oldalát https://info.ntak.hu/vendeglatas