„Tiszakécske – a kisváros, ahová nagyok járnak”

Ebben az évben is igaz volt a fenti nagyszerű szlogen, és most hozzátehetjük: ez adventben is találó megállapítás. Újból és újból elcsodálkoznak ismerőseim, hogy a hazai és nemzetközi irodalmi, képzőművészeti és zenei élet ismert képviselőit hogyan sikerül ily gyakran Tiszakécskére csábítani. Sokan nem is sejtik, hogy ez nem csupán pénzkérdés. Sokkal inkább abból fakadnak a kultúra nagyköveteinek kécskei látogatásai, hogy van egy olyan réteg a városban, akik érdeklődnek a minőségi művészet iránt, akik hálásak, ha helyben találkozhatnak nagyformátumú emberekkel. Nem pusztán kényelemből gondolják így. Meglátják annak lehetőségét, hogy elhívják azokat a barátaikat is, akik nem utaznának a fővárosba meghallgatni vendégeinket. Egyfajta kultúrmisszió kisvárosi képviselői ők, akik valamikor megtapasztalták egy kiállítás, egy könyv olvasása, illetve koncert hallgatása közben, hogy történt bennük valami, amivel másokat is gazdagítani akarnak, akik később önállóan is keresni fogják a hasonló alkalmakat.
2017. december 17-én, 16 órakor dr. Fassang László, Magyarország Liszt-díjas érdemes művésze játszik a tiszakécskei református templom orgonáján. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a párizsi Conservatoire tanára világhírű orgonaművész, nemzetközileg foglalkoztatott szólista. Bizonyára sokan vannak Kécskén, akik még ma is emlékeznek a 2015-ben tartott orgonaavató koncertjére, amikor felejthetetlen percekben volt részük játéka hallgatóinak. Jövő vasárnap ismét ellátogat hozzánk, művészetével segít(het) bennünket adventi elcsendesedésben, ünnepre készülésünkben. Bárcsak minél többen részesei lennének az élménynek!

De lépjünk tovább még egy lépéssel! Az egész keresztény világ a Legnagyobb, Isten Fia érkezésére emlékezik, sőt újbóli eljövetelére készül. Vajon betöltjük-e a legnemesebb missziót? Hirdethetjük-e az Úr Krisztus érkezését az idei adventben? Jézus itt jár városunkban, utcánkban, tereinken, és szeretne betérni otthonunkba, sőt életünk legbensőbb részébe. Hirdessük mindenfelé, bátorítsuk ezzel egymást! Ne legyen senki Tiszakécskén, aki elszalasztja a Jézus Krisztussal való páratlan találkozást, a Vele kezdett új élet lehetőségét! Ki tudja, mikor adatik a következő lehetőség?

Méhes Balázs