Ókécskei Közösségi Ház

6060 Tiszakécske, Templom tér 6.
Telefon: 06 76/441-250 vagy 06 20/503-5999
e-mail: ajmktiszakecske@freemail.hu
Az Ókécskei Közösségi Ház 2015-ben is várja látogatóit 2015. október 15-ig az alábbi nyitvatartási időben: kedd-csütörtök: 14.00-18.00, szerda, péntek, szombat: 9.00-13.00, vasárnap, hétfő: zárva

Az időszaki nyitva tartáson kívül látogatókat csak előzetes bejelentkezés alapján, időpont egyeztetéssel tudunk fogadni. Előzetes bejelentkezés a művelődési központ elérhetőségein.

A mai Ókécskei Közösségi Ház 1950-ig az Ókécskei Községháza volt. Az épületet 1938-ra felújították, kibővítették. Az épület előtt álló Turul szobrot szintén ekkor adták át. Mai funkcióját 2001-ben kapta az épület, jelenleg időszaki kiállítóhelyként működik.
Az Ókécskei Közösségi Ház állandó kiállításain a Fáth Lajos párnagyűjtemény és a helytörténeti anyag mellett, a helyi kötődésű Szabolcska Mihály költő életét bemutató emlékszoba várja a látogatókat.
Az Ókécskei Közösségi Házban látható az országban egyedülálló párnagyűjtemény, kiegészülve Korondról származó bokályokkal, kézzel faragott hegedűhátú székekkel, melyet Fáth Lajos gyűjtött össze több évtizedes munkával, járva Erdélyt és az ország útjait.
Többségében az ókécskei lakosság felajánlásaiból gyűlt össze a Helytörténeti gyűjtemény, amely régi használati eszközöket, bútorokat tartalmaz. A gyűjtemény részét képezi az Ókécskei községháza nagy elnöki asztala, valamint az elöljáróság tagjainak monogramjával díszített faragott tölgyfaszékei, melyeket mindenki a saját költségén faragtatott. A kiállításon látható az az ágy, amelyben Móricz Zsigmond aludt, amikor a Szendrey családnál vendégeskedett.
Városunk legősibb részének, Ókécskének az elszármazottja Szabolcska Mihály költő, aki Temesváron lelkész, örökös főesperes, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Kisfaludy és Petőfi Társaság tagja volt. Az ő emlékét ápoló irodalmi társaság által gyűjtött életrajzi anyag kapott helyet a Szabolcska Mihály Irodalmi emlékszobában, mely a költő, református lelkész halálának 75. évfordulóján, 2005-ben került átadásra.