A kékfestő Kovács család

Az írásos feljegyzések alapján a Kovács család 1878 óta foglalkozik kékfestéssel.
Az első műhelyük Kecskeméten a Festő utcában volt, majd Kiskunfélegyházán alapítottak üzemet, később pedig id. Kovács Miklós Tiszakécskén lett kékfestő, az 1926-ban kialakított műhelyében.
Fia, Kovács Miklós előbb segédként dolgozott apjával, majd 1962-ben tette le a kékfestő mestervizsgát. A népi iparművész cím után 1985-ben a Népművészet Mestere címet is megkapta. 1995-ben az Év Mestere elismerésben részesült. 1995-1998 között, a családdal, szakértőként tevékenykedett a szentendrei Néprajzi Múzeumban, egy eredeti kékfestő műhely kialakításában.
Kovács Miklósné 1982 óta népi iparművész és a kézi tarkázású terítők elismert készítője.

A Tiszakécske, Körősi u. 9 sz. alatti műhelyük nemcsak a hazai, de az európai ipartörténeti ritkaságok is közé tartozik. A családi hagyományokat őrző készítés, az 1896-ból származó perrotin mintázógép a faléces szárítóhengereivel, a földbe süllyesztett festőküpa a csillagráfokkal, a múlt század elejei vasalógép, az ország minden tájegységét jellemző több száz mintafa, nagy látogatottságot ad a határokon túl is jól ismert műhelynek.

A kékfestő Kovács család tiszakécskei műhelye az év minden havában megtekinthető a nyitvatartási idő alatt, hétköznaponként 9-től 12 óráig, illetve 15-től 18 óráig. Csoportok előzetes bejelentkezése ajánlott! Vásárlási lehetőség a helyszínen!

További információ a www.kekfestokovacs.hu internetes elérhetőségen és a 06-76/441-132-es telefonszámon kapható.