Holt-Tisza

mahor6Mind a természetbúvárok mind a horgászok számára megkerülhetetlen célpont a páratlan szépségű holtág.

A Holt-Tisza I-es szakasza természetvédelmi terület, növény- és állatvilága páratlan. A Holt-Tisza II-es szakasza nemzetközi hírű horgászvíz. A horgászsport elismert tagjai versenyeznek itt rendszeresen. A holtág partján a város vezetése által kialakított ligetes park pedig az egész család számára nyújt kényelmes pihenési lehetőséget.

Tiszakécske város és a település nevéről elnevezett holtág vízgyűjtője a Tisza folyó magyarországi középső szakaszának alsó részén helyezkedik el. A holtág teljes területe: 101 ha 9757 m2

4Mára számos rangos viadal krónikája mesél az utókornak erről a gyönyörű környezetű, gazdag halállományú, Közép-Tisza vidéki horgászparadicsomról.

Ha Lakitelek felől közelítjük meg a település központját, a Fő úton haladva egyből szemet szúr a jobb oldalt elterülő igényes környezetű horgászvíz; a Holt-Tisza II-es szakasza.   A napos időben gyönyörűen csillogó víztükör és a horgászversenyek megrendezésére kiválóan alkalmas partszakasz mind-mind vonzerőt jelent a pecázás szerelmeseinek.

Évekkel ezelőtt a holtág II-es szakaszának képe még egészen másként festett; áthatolhatatlan bozótos, nádas takarta el a vizet a városon átutazók szeme elől. Azonban Tiszakécske Város Önkormányzata az elmúlt években végrehajtotta a holtág rehabilitációját.

A holtág és a környező nádasok igen gazdag növény- és állatvilágnak adnak otthont. Nyaranta megfigyelhetjük a kócsagokat, kanalas gémeket, fekete gólyákat, szürke- és vörös gémeket és számos vadkacsafajt. Az állományt 95 %-ban a tőkés réce alkotja. Ezem kívül található barát-, csörgő- és cigányréce, a vonulási időszakban kanalas- és nyílfarkú réce is. Mellettük jól megfér a szárcsa és a búbos vöcsök. Növényi érdekesség a fekete- és a fehér nadálytő, mely számos bajra gyógyír.

A terület sétaúton körbejárható. Jelenleg a Holt-Tisza nagyobb részét a horgászegyesület, valamint Tisza Vadásztársaság hasznosítja.

Videók a Holt-Tiszáról:

A Holt-Tisza téli szépségei
A videó megtekintéséhez kattints ide!
A filmet a Dynaber Film készítette.