Folytatódnak a szúnyoggyérítések

Augusztus 12-én, 13-án és 14-én újra lesz földi, kémiai szúnyoggyérítés településünkön a Városgondnokság kivitelezésében. A gyérítés augusztus 18-án és 19-én is megismétlődik.

Az országos, katasztrófavédelem által elrendelt gyérítés ideje: A földi kémiai védekezés 2020. augusztus 18-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2020. augusztus 19-20.


légi kémiai védekezés 2020. augusztus 05-én a polgári napnyugtát megelőző 1,5 órában lesz. Tartaléknapok: 2020. augusztus 06-07.

Ezzel párhuzamosan augusztus 5-én, 6-án és 7-én újra lesz földi, kémiai gyérítés településünkön a Városgondnokság kivitelezésében.


2020. július 29-én, 30-án és 31-én ismét földi kémiai szúnyoggyérítés lesz. Tartaléknap: 2020 augusztus 01.


Levegőből és földről is gyérítik a szúnyogokat

A rendszeres földi szúnyoggyérítés mellett ezen a héten már légi, kémiai irtás is lesz településünk környezetében.

Július 21-én, 22-én, 23-án és 24-én ismét földi szúnyoggyérítésre kerül sor településünkön. Emellett a Tisza menti kritikus helyzetre való tekintettel, központilag engedélyezik a légi, kémiai irtást is. Ennek köszönhetően településünknél július 24-én kerül sor a légi irtásra. Rossz idő esetén július 25-ére vagy 26-ára tolódhat el a repülőgépes gyérítés. Légi irtás a jövőben is csak a katasztrófavédelem által végezhető, de önkormányzatunk mindent elkövet annak érdekében, hogy további légi úton történő szúnyoggyérítés is legyen településünkön és környezetében. A földi irtások továbbra is megmaradnak, mind a katasztrófavédelem (heti egy napon), mind a Városgondnokság (heti három napon) szervezésében, ezeket minden héten rendszeresen végezzük el.


Július 21-én, 22-én, 23-án és 24-én ismét szúnyoggyérítésre kerül sor településünkön – adta hírül Tiszakécske Város Önkormányzata.


Július 13-án az államilag finanszírozott, még 15-én, 16-án és 17-én a város által megrendelt szúnyoggyérítésre kerül sor településünkön – tájékoztatta a Kécskei Krónikát Tiszakécske Város Önkormányzata.

Mindkét szúnyoggyérítést földi úton, a napnyugta utáni órákban végzik el a szakemberek.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.