Elkezdődik a Holt-Tisza rehabilitációja

Közép-Tisza menti vizes élőhelyek rehabilitációja és természetvédelmi kezelése kezdődik meg a Széchenyi Programban

A KEHOP-4.1.0-15-2016-00069 pályázat során Tiszakécske térségében a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron élesztik újjá a Holt-Tisza és annak három holtágának élővilágát. A korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek így visszanyerhetik vitalitásukat és számos védett fajnak, illetve egy összetett ökoszisztémának adhatnak otthont. A projekt bruttó összköltsége 1,2 milliárd forint, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési irányzatból finanszíroznak, a finanszírozás intenzitása 100 százalék.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével, valamint Tiszakécske Város Önkormányzata és a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság közreműködésével jelentős program indul el a közép-tiszai élővilág fejlesztésre, Tiszakécske közelében. A projekt ünnepélyes, sajtónyilvános nyitóeseményét 2019 november 21-én, csütörtökön tartották meg Tiszakécske polgármesteri hivatalában.
Az eseményen felszólalt Tóth János polgármester, Kovács Ernő kormánymegbízott, illetve Varga Csaba, a kivitelező Duna Aszfalt területi igazgatója.
A polgármester hangsúlyozta: nem csupán Tiszakécskének, de a környező térségnek is jelentős előrelépés a beruházás, mivel a vizes élőhelyek nagyon fontosak a területen. Kifejtette: nem sok település mondhatja el magáról, hogy olyan jelentős cégcsoportnak adhat otthont, mint a projektet kivitelező Duna Aszfalt, mely a magyar építőipar egyik meghatározó szereplője és ez nagy értéket jelenet a városnak, hiszen a cég nem felejtette el eredetét és sokat adott és ad vissza a városnak.

Kovács Ernő kormánymegbízott szavaiból kiderült: korábbi polgármesterként különösen jó érzés látnia a város fejlődését, mint ahogy a teljes megyéét is. Elmondta a vizes élőhelyek roppant fontosak a kisebb részben a Tisza és jelentős részben a Duna által határolt megyének. Kifejezte örömét a korábban végrehajtott természetújjáélesztési programok kapcsán és hangot adott várakozásának, hogy még szebb és vonzóbb lesz a Tisza környékbeli térsége mind a helyieknek, mind pedig minden más érdeklődőnek is.

A beruházást megvalósító Duna Aszfalt Kft. területi igazgatója, Varga Csaba felszólalásában bemutatta a kivitelezést, mely 20 hónap alatt készül el. Miután kifejtette, hogy tiszakécskei lakosként és lokálpatriótaként nagy öröm számára az, hogy ezzel a projekttel foglalkozhat, kitért a Duna Aszfalt feladataira is.

A hazai mélyépítés meghatározó cége a beruházásban az alábbi célokat érik el:

  • Holt-Tisza vizes élőhelyeinek rehabilitációja,
  • a holtágak természeti jellegének erősítése, vizesélőhely jelleg megőrzése,
  • természeti-táji örökség hosszú távú megmaradásának elősegítése fenntartható módon,
  • jelenleg is megtalálható jelölőfajok élőhelyeinek javítása, bővítése, új jelölőfajok számára alkalmas élőhelyek kialakítása,
  • természetközeli állapotú élőhelyek közötti ökológiai kapcsolatok fenntartása, javítása.

Ehhez többek között a holtágak iszapkotrására, a partok rendezésére és a holtágak közötti vízkormányzó műtárgyak felújítására van szükség. Ezzel együtt még kiépítik az említett holtágak vízutánpótlását biztosító vízkivételi műtárgyat, a Tisza 277,65 folyókilóméter szelvényében, valamint átadnak egy tanösvényt is a megújult élőhelyen, az 1-es holtág területén.
A természetvédelmi fejlesztésnek köszönhetően jobb lesz a vízminőség és a gazdag magyar vizes élőhely-örökség tovább él, illetve a térségben újjáéled, az emberi tevékenység okozta káros hatásokat megszűntetik. Védett fajok élőhelyeit erősítik meg, és más fontos, korábban itt élő madár- hal- és kétéltű fajok tartós, új élőhelyeinek kialakítását teszi lehetővé.

A projekt 2021 április végére fog lezárulni.

A beruházásról további információt a http://knp.nemzetipark.gov.hu/vizes-elohelyek-rehabilitacioja-es-termeszetvedelmi-kezelese-a-kozep-tisza-menten honlapon lehet.