Átadták a Nádirigó Tanösvényt a Holt-Tiszán

Csütörtökön Tiszakécskén átadták a KEHOP-4.1.0-15-2016-00069 pályázat keretében lezajlott
természetvédelmi projektet, melynek során a város térségében a Közép-Tisza mentén mintegy 60
hektáron élesztették újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilágát. A korábbi évtizedek során
meggyengült vízi élőhelyek így visszanyerhetik vitalitásukat, és számos védett fajnak, illetve egy
összetett ökoszisztémának adhatnak otthont. A projekt bruttó összköltsége 1,2 milliárd forint volt,
melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési irányzatból
finanszíroztak, a finanszírozás intenzitása 100 százalékos volt.

A fejlesztés során a város mellett fekvő négy holtág közül az 1-es, a 3-as és a 4-es holtágak kotrási feladatait, illetve a partok rendezését végezték el. Az 1-es számú holtág környezetében ugyanakkor kialakították a Nádirigó Tanösvényt, egy madárles és egy csónakázóösvény létesítésével együtt. Szintén jelentős lépés volt a holtágak vízutánpótlását biztosító vízkivételi műtárgy megépítése a Tiszán, amely megszüntette a korábbi vízhiányból fakadó gondokat. Ugyanezt biztosította a vízutánpótlást szolgáltató csatornaszakasz jó karba helyezése a vízkivételi mű és az 1-es holtág között.
A csütörtöki ünnepélyes átadón Tóth János, Tiszakécske polgármestere; Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja; Dr. Szeberényi Gyula Tamás, kecskeméti alpolgármester; továbbá a generálkivitelező Duna Aszfalt Zrt. részéről Varga Csaba területi igazgató ismertették a projektet.
Tóth János beszédében visszautalt egy 2016-os svédországi utazására, ahol egy cölöpökön nyugvó
tanösvényt látott, akkor merült fel benne az ötlet, hogy ezt Tiszakécskén is megvalósítsák. „Hogy ez az álom valóra vált, sok mindenkinek kell köszönetet mondanom” – fogalmazott a polgármester, aki ezt követően a projekt valamennyi résztvevőjét külön méltatta.
Kovács Ernő kiemelte, hogy a rossz idő ellenére is sokan ellátogattak az átadóra, ami szintén jelzi a projekt jelentőségét. Emlékeztetett, az eliszaposodott holtágak területét már az előző rendszerben szerettek volna rendbe tenni, majd a 2000-es években is számos erőfeszítés történt ennek érdekében. Kiemelte, hogy a korábbi aggodalmak ellenére a projekt sikeres lett, amit máris jelez, hogy olyan értékes fajok jelentek meg a területen, amelyek korábban nem voltak jelen.
Dr. Szeberényi Gyula Tamás az egész megye számára fontos beruházásként jelölte meg a Holt-Tisza
újjáélesztését. „Biztos vagyok abban, hogy a kecskeméti óvodák, iskolák gyermekei is gyakran jönnek majd el rendhagyó környezetórára a Holt-Tiszához, hogy megtapasztalják a természet kincseit” – mutatott rá az alpolgármester.
Varga Csaba tiszakécskeiként különleges projektként jelölte meg a beruházást, miután az szorosabb
kapcsolatot teremt a természet és az ember között. Hangsúlyozta, egy olyan kincset adtak vissza a városnak, amelyet korábban szépen lassan elfelejtettek. „Jó volt ide kijárni, ahogy haladt előre a projekt, úgy kerültünk egyre közelebb újra ehhez a természeti kincshez” – fogalmazott a területi igazgató.